Pastasalat er en allsidig og populær rett som passer utmerket til både lunsj, middag og som tilbehør til grillmat.
Selv ser jeg litt på pastasalat som en god og sunn lørdagsmiddag.
…men mange av oppskriftene jeg fant på nett, var ganske repeterende. Derfor valgte jeg å heller komme opp med mine egne oppskrifter på pastasalat.
Nedenfor ser du gode oppskrifter som er:
- Velsmakende.
- Enkle å lage (også for hobbykokker).
- Fungerer som sunn snacks (eller som full middag).
- Og består utelukkende av ingredienser som finnes i norske dagligvareforretninger.
Her presenteres tre varierte oppskrifter som kombinerer smak, tekstur og farger på en appetittvekkende måte.
1. Kremet pastasalat med skinke og paprika

En klassisk norsk favoritt som kombinerer kremet dressing med sprø grønnsaker og smakfull skinke.
Ingredienser:
- 500 g pastaskruer (fusilli).
- 1 ss olivenolje.
- 3 dl rømme eller crème fraîche.
- 150 g majones.
- 1 fedd hvitløk, presset.
- 2 ss lake fra sylteagurk.
- Saften av ½ sitron.
- 1 ts løkpulver.
- 200 g kokt skinke, i strimler.
- 150 g mais.
- 1 rød paprika, i terninger.
- 1 gul paprika, i terninger.
- 1 vårløk, finsnittet.
- 50 g sylteagurk, hakket.
- 3 ss finhakket gressløk.
- Salt og pepper etter smak.
Fremgangsmåte:
- Kok pastaen i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Skyll i kaldt vann og bland inn olivenolje for å unngå at pastaen kleber.
- I en stor bolle, bland sammen rømme, majones, presset hvitløk, sylteagurklake, sitronsaft og løkpulver. Smak til med salt og pepper.
- Tilsett skinke, mais, paprika, vårløk, sylteagurk og gressløk i dressingen.
- Vend inn den avkjølte pastaen og bland godt.
- La salaten hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.
2. Italiensk pastasalat med mozzarella og salami

En smakfull salat inspirert av det italienske kjøkken, rik på smak og tekstur.
Ingredienser:
- 400 g pasta (f.eks. fusilli eller penne).
- 200 g cherrytomater, delt i to.
- 150 g fersk mozzarella, i terninger.
- 100 g salami, i skiver eller biter.
- 1/2 rødløk, tynne skiver.
- 1/2 agurk, i halvmåner.
- 1/2 kopp svarte oliven.
- Friske basilikumblader.
Dressing:
- 1/3 kopp extra virgin olivenolje.
- 2 ss rødvinseddik.
- 1 ts dijonsennep.
- 1 fedd hvitløk, finhakket.
- 1 ts tørket oregano.
- Salt og pepper etter smak.
Fremgangsmåte:
- Kok pastaen al dente etter anvisning på pakken. Skyll i kaldt vann og la renne av.
- I en stor bolle, visp sammen ingrediensene til dressingen.
- Tilsett pasta, tomater, mozzarella, salami, rødløk, agurk og oliven i bollen med dressingen.
- Bland godt og pynt med friske basilikumblader før servering.
3. Pastasalat med kylling og pesto

En frisk og mettende salat med saftig kylling og aromatisk pesto.
Ingredienser:
- 3 stk. kyllingfilet.
- Salt og pepper.
- 2 ss margarin til steking.
- 2 fedd hvitløk, revet.
- 200 g pasta (f.eks. penne eller fusilli).
- 2 ss olivenolje.
- 1 ss soyasaus.
- Saften av ½ lime.
- 3 ss grovhakket frisk basilikum.
- 250 g cherrytomater, delt i to.
- 1 pk babyspinat (ca. 65 g).
- 2 ss ristede pinjekjerner.
Fremgangsmåte:
- Krydre kyllingfiletene med salt og pepper. Stek dem i margarin sammen med revet hvitløk til gjennomstekte. Avkjøl og skjær i skiver.
- Kok pastaen al dente etter anvisning på pakken. Skyll i kaldt vann og la renne av.
- I en stor bolle, bland sammen olivenolje, soyasaus, limesaft og basilikum.
- Tilsett pasta, kylling, cherrytomater, babyspinat og pinjekjerner. Bland godt og server.
Konklusjon – beste oppskrift på pastasalat i 2025
Disse tre pastasalatene tilbyr ulike smaksprofiler og ingredienser, slik at du kan finne en variant som passer dine preferanser og anledninger.
Enten du ønsker en kremet og tradisjonell salat, en italiensk-inspirert variant eller en frisk salat med kylling og pesto, vil disse oppskriftene gi deg smakfulle og tilfredsstillende måltider.